Hoe kies ik een koffiemachine? doe de quiz!

“Welke machine moet ik nou kiezen?” is natuurlijk de hamvraag die vrijwel iedereen stelt tijdens de zoektocht naar dat mooie apparaat. Door de overvloed aan opties kan het voorkomen dat het niet makkelijk is om een keuze te maken... “Welke machine past het beste bij mij, moet ik gaan voor een volautomaat of halfautomaat, en waar moet ik dan op letten?”


Het afstemmen van een machine op jouw wensen en smaak is van groot belang. Het maakt in feite niet uit wat een machine wel of niet kan. Wat van belang is, is dat het de juiste balans biedt tussen gemak en controle, wat passend is bij jou. Als dat niet het geval is zal de beleving niet optimaal zijn. Dat is geen goede zaak!


Om deze reden hebben we een leuke quiz samengesteld om jou te helpen de juiste keuze te maken. Pak pen en papier, houd je antwoorden bij en kom erachter welke type machine het beste bij jou past!

Hoe vaak ben je van plan jouw koffieapparaat te gebruiken?

A. Ongeveer 5 keer per dag

B. Minder dan 3 keer per dag

C. De hele dag door

Welke ervaring streef je na bij het zetten van een kop koffie?

A. Snelheid en eenvoud - je drukt op een knopje en klaar is kees 

B. Het is leuke hobby – je besteedt wat tijd en aandacht om een mooie kop koffie te zetten 

C. Koffie is jouw ware passie - Je bent een kenner met praktische ervaring of iemand die opzoek is naar het beste wat koffieland te bieden heeft. Je bent enkel tevreden met een machine die voldoet aan hoge standaarden voor het maken van de perfecte shot

Hoe vaak wil je mensen entertainen met je machine en hoe groot is de groep?

A. Je vermaakt doorgaans veel mensen en je wilt veel opties hebben om aan alle wensen van je gasten (of familieleden) te voldoen

B. Je zet koffie voornamelijk voor jezelf en misschien een partner

C. Je krijgt vaak mensen over de vloer en je vindt het niet erg om de barista te zijn tijdens bijeenkomsten (of feestjes)

Hoe kijk je naar het onderhoudsproces?

A. Je vindt het niet leuk maar beseft dat het noodzakelijk is - al is het maar één keer in de week

B. Je doet iets meer je best om je machine netjes te houden, maar niet meer dan dat. 

C. Je vindt het geen probleem en je houdt de zaken graag mooi op orde. Je ziet het als onderdeel van de ervaring

Je beschouwt een koffiemachine als …

A. Een noodzaak waar je niet veel tijd en moeite in wilt steken 

B. Een leuke hobby waar je iets van tijd insteekt, maar niet overdreven veel.

C. Een leuk en uitdagend proces waar je uitgebreid de tijd voor neemt

Je beschouwt jezelf als …

A. Simpel

B. Een persoon die graag ploetert

C. Een perfectionist

Resultaat

Als je voornamelijk A's hebt beantwoord ... ben je een connaisseur die graag een heerlijke kop koffie serveert zonder teveel moeite ervoor te doen. Overweeg een volautomaat!

Volautomaat koffiemachine

Een volautomaat is perfect voor iemand die allerlei koffierecepten ter beschikking wilt en die tegelijkertijd al het werk aan de machine wil overlaten.


De machine is als het ware de barista; het neemt het hele proces van A tot Z uit handen. Je kunt rekenen op minimaal 6 koffierecepten. Met één druk op de knop serveert een volautomaat heerlijke koffie in een mum van tijd.


Volautomaten hebben een ingebouwde koffiemolen die de juiste hoeveelheid koffie tot perfectie maalt (deze hoef je dus niet apart aan te schaffen). Je kan over het algemeen ook voorgemalen koffie gebruiken i.p.v. bonen. De meeste volautomaten biedt deze optie via een aparte opening aan de bovenzijde van de machine. Dit is met name handig wanneer je cafeïnevrij koffie drinkt.


Bij sommige volautomaten kun je de koffiesterkte instellen voor de gewenste smaakprofiel en kun je zelfs je eigen koffierecept samenstellen en opslaan zodat je keer op keer kunt genieten van jouw favoriete drankje. Na het serveren van koffie wordt het koffieresidu in de interne afvalbak gegooid voor extra gemak.


De meeste volautomaten worden met een melkcontainer geleverd om melk op te schuimen voor heerlijke cappuccino of latte macchiato. De machine doet al het werk.


Afhankelijk van het model zal de machine je helpen met het onderhoudsproces door middel van hun eigen reinigingscycli, ontkalkingscycli en automatische spoelcycli. Lekker makkelijk.


Volautomaten zijn de meest populaire machines voor thuisgebruik!


Mocht je een volautomaat overwegen, bekijk dan hier onze gehele aanbod.

Als je voornamelijk B's hebt beantwoord ... ben je een hobbyist die op een laagdrempelige manier graag met zijn/haar machine aan de slag gaat. Overweeg dan een halfautomatische espressomachine!

Halfautomaat espressomachine

Je houdt van nieuwe ervaringen opdoen en je overweegt om van koffie eindelijk je hobby te maken; een echte thuisbarista in wording die wil genieten van het proces van koffiezetten. Zo heb jij controle over het malen van de koffie middels een koffiemolen en het tampen van de koffie. Vervolgens zet je de filterdrager met de koffie in de zetgroep en druk je op de knop (of hendel) om de extractie van koffie te aanschouwen.


Mocht je een cappuccino willen drinken, dan moet je zelf melk opschuimen. Na het opschuimen is het tijd om je latte art skills toe te passen (en verbeteren waar nodig). En hoppa, nu is het tijd om te genieten van je melkdrankje zoals bij de echte koffiebar.


Deze machines biedt een uitstekende balans tussen controle en gebruiksgemak. Er is wel een leercurve die doorlopen moet worden, maar die uitdaging ga jij graag aan!


Mocht je een halfautomaat overwegen, bekijk dan hier onze gehele aanbod.

Als je voornamelijk C's hebt beantwoord ... ben je een connaisseur (en perfectionist) die enkel tevreden is met de beste kwaliteit. Overweeg een hoogwaardig kwalitatieve halfautomaat, oftewel; een prosumer!

Prosumer espressomachine

Kiezen voor een prosumer halfautomaat betekent dat je enkel tevreden bent met het beste wat de markt te bieden heeft, of je wilt eerder aangeleerde technieken naar een hoger niveau tillen. Dat kan omdat prosumer espressomachines componenten bevat die je ook ziet op commerciële espressomachines in een koffiebar of restaurant. Je wilt ontdekken hoe het is om een apparaat te gebruiken die het gemakkelijker maakt hoogwaardige resultaten te behalen. I.p.v. een goede shot, wil je een goddelijke shot maken.


Met een prosumer in huis vraag je je telkens af waaraan getweakt moet worden om de beste shot te maken. Welke instelling aan de machine kan ik aanpassen, en welke koffie kan ik het beste gebruiken? Wat je hoopt te bereiken is de goddelijke shot, één die je elders niet krijgt, zelfs niet bij de koffiebar. En mocht dat wel het geval zijn, dan wil je van de barista weten welke koffie hij gebruikt, op welke temperatuur hij/zij koffie extraheert, wat de doorlooptijd is, hoeveel gram koffie gebruikt is en zelfs de branddatum van de koffie.


Je eist van een machine dat ‘ie tot het uiterste presteert, ook als het gaat om stoomkracht voor het opschuimen van melk voor café kwaliteit cappuccino. Je hebt geduld en beseft dat dit een oneindige, vreugdevolle leerervaring is. Dit is misschien een van je enige echte passies of het kan een van de vele zijn die je graag deelt met je vrienden. Je wilt een machine hebben waar je echt trots op kan zijn en je zou ‘em niet inruilen voor een andere.


Je bent de type persoon die altijd een mening heeft over koffie. Je praat er graag over alsof het een goede wijn is. Misschien ben je zelfs actief op online forums zoals koffiepraat.nl en deel je tips over jouw espressomachine, molen en koffie om anderen op weg te helpen.


Één ding is zeker; als je voor een prosumer espressomachine gaat, sta je op het punt een geweldige reis naar espresso-nirvana te beginnen!


Mocht je een prosumer halfautomaat overwegen, bekijk dan hier onze gehele aanbod.

Door middel van dit artikel hopen wij je te hebben geholpen bij het kiezen van een machine die het beste bij jou past. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op. We helpen je graag verder 🙂