hoe kies ik een koffiemolen?

Als je op het punt staat een halfautomaat espressomachine aan te schaffen, moet je er rekening mee houden dat je ook een koffiemolen  nodig zal hebben. Net als bij koffiemachines, is er bij koffiemalers een overvloed aan opties. Met dit artikel willen we je helpen de juiste keuze te maken door je goed te informeren over de verschillende mogelijkheden.


“Wat is eigenlijk het belang van een (goede) koffiemolen?” 2 redenen:

  1.  Koffiebonen is altijd beter dan voorgemalen koffie. Bonen die versgemalen is, zal altijd beter smaken dan voorgemalen koffie omdat het nog alle aroma’s bevat. Idealiter wil je dus altijd bonen in huis hebben, dus zal je een koffiemolen nodig hebben. 
  2. De echte kenners zijn het met elkaar eens; om een mooie kop koffie te serveren is de invloed van een koffiemolen groter dan een koffiemachine. Ja, je hoort het goed; de koffiemolen is belangrijker! Je mag de beste machine ter wereld hebben, maar heb je een slechte molen, zal je koffie slecht zijn. Dat is zonde.

Laten we beginnen…


De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden is; “voor welke zetmethodes heb je de koffiemolen nodig?” Hieronder een overzicht:

Fijnheid koffie

Zoals te zien is, heb je te maken met uiteenlopende maalfijnheid bij de toepassing van de verschillende zetmethodes. De vraag is of jij enkel één zetmethode zult toepassen of meerdere? Aan de hand daarvan kun je de juiste keuze maken voor een koffiemolen.


Ervan uitgaande dat je opzoek bent naar een maler die past bij jouw halfautomaat espressomachine, is het aan te raden te kiezen voor een maler die voornamelijk bedoeld is voor espresso, zoals bijv de Baratza Sette 30 of de Baratza Sette 270.

Indien je ook behoefte hebt om koffie te drinken op basis van meerdere zetmethodes, is het aan te raden om voor een ‘allrounder’ te gaan, zoals bijv de Baratza Virtuoso+ en de Baratza Vario.


Koffiebonen wordt gemalen door de schijven in de koffiemolen. Schijven komen in verschillende groottes en types.

Type schijf

In de wereld van koffiemolens kennen we hoofdzakelijk 2 type schijven: vlak en conisch.

Vlakke en conische maalschijven

Er bestaat geen consensus over welke beter is. De keuze komt neer op persoonlijke voorkeur. Het is bekend dat ze ieder een ander smaakprofiel creëren, al is dit moeilijk te onderscheiden wanneer je koffie drinkt.


Een abstracte manier om het te verwoorden is door te zeggen dat vlakke schijven voornamelijk een ‘soepele en ronde’ smaakprofiel naar boven brengt, wat zich beter leent voor traditionele espresso en zwarte koffie, terwijl conische schijven een pittige smaakprofiel naar boven brengt, wat beter gaat met melkdrankjes. Maar nogmaals, het verschil is moeilijk te onderscheiden, zelfs voor de doorgewinterde koffiedrinker.

Grootte van de schijf

Over het algemeen is het zo dat hoe groter de schijven, des te beter. Grotere schijven betekent meer snijvlakte en minder rotaties die de schijven moeten realiseren om koffie te malen.

Grootte van de maalschijven

Maalsnelheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de maalsnelheid. Over het algemeen is het zo dat hoe sneller de koffie is gemalen, hoe beter. Dit komt doordat de molen minder snel de kans krijgt om heet te worden. Molens die snel heet worden hebben een negatief effect op de gemalen koffie.


Een molen die snel maalt reduceert tevens de kans op statische elektriciteit (je weet wel, dezelfde type elektriciteit die je haren overeind helpen). Ja, hoe gek het ook klinkt, een koffiemolen produceert deze type elektriciteit.


De vorming van deze elektriciteit is nadelig voor de gemalen koffie omdat het klonters veroorzaakt en dus een ongelijke verdeling van de koffie in de filterdrager. Dit leidt weer tot ‘channeling’, wat niet goed is voor de extractie van de koffie in je kopje.


Het is aan te bevelen om een molen te kiezen die snel maalt als je de molen vaak en snel achter elkaar gaat gebruiken. Als dit niet het geval is dan is dit aspect minder relevant.

Traploos vs trapsgewijs

Er zijn twee systemen waarop de maalstand ingesteld kan worden. De meest voorkomende manier is ‘trapsgewijs’. Daarnaast heb je de ‘traploze’ manier, dit is geavanceerder.


Trapsgewijs houdt in dat de instelling die je kiest op zijn plaats wordt vergrendelen. Dit zorgt ervoor dat de maalstand tijdens het malen niet verspringt.

Trapsgewijze koffiemolen

Met traploze instelbare molens heb je meer flexibiliteit bij het instellen van de maalstanden. Er zijn geen vooraf ingestelde vergrendelingen. Dit biedt meer controle.

Traploze koffiemolen

Grootte van de motor

Deze is eenvoudig, namelijk: hoe groter, des te meer kracht = hoe beter.

Je hebt nu een beter beeld van koffiemolens en waar je op moet letten. We kunnen ons voorstellen dat door al het bovengenoemde uit te pluizen tijdens de zoektocht, het proces juist ingewikkelder kan worden. Daarom adviseren wij, laat je leiden door de zetmothodes die je wilt toepassen. De rest (type schijven, maalsnelheid etc.) is details en voor de een minder relevant dan voor de ander.

Tot slot, vergeet niet dat we hier zijn om jou te helpen. Als er vragen zijn, neem contact met ons op 🙂