wat zijn de verschillende boiler types?

In de wereld van halfautomaat koffieapparaten kennen we 3 type boilers. Het is van belang om de verschillen de begrijpen voordat je overgaat tot de aanschaf van een halfautomaat espressomachine. Alle drie de types werken anders en hebben hun voor- en nadelen. 


D.m.v. dit artikel willen we je goed informeren zodat je een weloverwogen keuze kan maken op het moment dat je overgaat tot de aanschaf van een machine. 


Voordat we dieper duiken in de verschillende boilers, is het van belang om te begrijpen wat de functie is van een boiler in een espressomachine.


In het kort: het water in de watertank komt terecht in de boiler. D.m.v. een verwarmingselement wordt het water in de boiler verwarmt. Dit water wordt gebruikt voor het zetten van koffie. Tevens wordt de stoom die in de boiler ontstaat door het hete water gebruikt om melk op te schuimen voor cappuccino.


Om koffie te zetten wordt het water verwarmt tot ca. 90 graden. Voor het opschuimen van melk moet het water (wat vervolgens de stoom creëert) tot ca. 120 graden verwarmd worden.


Laten we beginnen…


De 3 type boilers zijn:

- Enkele boiler, ook wel single boiler genaamd

- Warmtewisselaar, ook wel Heat Exchanger (HX) genaamd

- Dubbele boiler, ook wel dubble of dual boiler genaamd

Enkele boiler

Een halfautomaat met een enkele boiler gebruikt één boilerom het water te verwarmen voor zowel koffie als stoom.

Werking van een enkele boiler espressomachine

De voordelen van een enkele boiler espressomachine:

- Ze zijn goedkoper dan een koffiemachine met een warmtewisselaar of dubbele boiler. Enkele boilers zijn doorgaans instapniveau machines, zoals de Gaggia Classic Pro.

- Enkele boilers komen het snelst op temperatuur. Hierdoor kun je snel genieten van jouw koffie.


Wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel is dat je niet tegelijkertijd koffie kunt zetten en melk kunt opschuimen voor een cappuccino. In dit geval zal je eerst koffie moeten zetten, eventjes wachten totdat de boiler de juiste temperatuur heeft bereikt om vervolgens melk op te schuimen.


Is dit werkelijk een nadeel? Alleen als je vaker op een dag melkdrankjes drinkt en/of je hebt vaak mensen over de vloer (of een grote familie) die bij jou koffie komt drinken. Je moet de boiler telkens de tijd geven om de juiste temperatuur te bereiken voor zowel koffie als stoom waardoor je niet snel achter elkaar drankjes kunt serveren.


Drink je voornamelijk espresso en doe je af en toe een melkdrankje, dan is dit geen nadeel.

Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar koffiemachine bevat een enkele boiler met als toevoeging een ingebouwde buis (de warmtewisselaar). Het water (ca. 120 graden) in de boiler wordt gebruikt om stoom te creëren voor het opschuimen van melk. Door de warmtewisselaar vloeit koeler water (ca. 90 graden) wat bedoeld is om koffie te zetten. De VBM Domobar Junior Digital is hier een voorbeeld van. 

Werking van een espressomachine met een warmtewisselaar

De voordelen van een espressomachine met een warmtewisselaar:

- Betere temperatuur stabiliteit t.o.v. een normale enkele boiler. Hierdoor ben je in staat om consistentere shots te maken. (Als de temperatuur van de machine te veel fluctueert, proeft je koffie telkens anders).

- De grootste voordeel is dat je tegelijkertijd koffie kunt zetten en melk kunt opschuimen. Doordat dit tegelijkertijd kan, kun je moeiteloos achterelkaar je favoriete melkdrankjes serveren, voor jezelf, familie en je vrienden.


Wat zijn de nadelen?

Duurt relatief lang om op temperatuur te komen, zo’n 25 a 35 min.

Dubbele boiler

Espressomachines met een dubbele boiler bevatten 2 boilers; in de ene zit water wat gebruikt wordt voor het zetten van koffie (koffieboiler), de ander voor het creëren van stoom (stoomboiler) om melk op te schuimen. De VBM Domobar Super Digital is machine met een dubbele boiler.

Werking van een dual boiler espressomachine

De voordelen van een dubbele boiler espressomachine:

- Beste temperatuur stabiliteit. Hierdoor ben je in staat om keer op keer consistente shots te maken. 

- Net als bij een warmtewisselaar is de grootste voordeel dat je tegelijkertijd koffie kunt zetten en melk kunt opschuimen. Doordat dit tegelijkertijd kan, kun je moeiteloos achterelkaar je favoriete melkdrankjes serveren, voor jezelf, familie en je vrienden. 

- Een voordeel t.o.v. een warmtewisselaar is dat je in de meeste gevallen enkel dekoffieboiler aan kan zetten als je alleen zwarte koffie wil drinken. Doordat de koffieboiler sneller op temperatuur komt vergeleken met de stoomboiler, hoef je niet zolang te wachten voordat je kunt genieten van een heerlijke espresso.


Wat zijn de 'nadelen'?

Voor het onderhoudsproces wil je idealiter te maken hebben met zo min mogelijk componenten in een machine. Een dubbele boiler betekent juist meer onderdelen. Wij vinden dit niet zozeer een nadeel, maar wel van belang om hier rekening mee te houden.

Je hebt nu een beter beeld van de verschillende type boilers, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen zijn. We hopen dat het je helpt om een betere aankoopbeslissing te maken. Als je vragen hebt kun je ons altijd contacten. We helpen graag 🙂.